Statistieken KNRM jaaroverzicht

Coronapandemie blijft reddingwerk beïnvloeden

Inmiddels hebben we bijna twee jaar te maken met (de bestrijding van) het coronavirus. De maatregelen om het virus in te dammen, hebben al die tijd directe gevolgen voor het reddingwerk gehad.
Normaal gesproken oefenen onze vrijwilligers op maandagavond en zaterdagochtend. Om hen en hun naasten zoveel mogelijk te beschermen, zijn deze oefeningen tijdens de diverse lockdowns niet doorgegaan. Op andere momenten, wanneer de coronamaatregelen enigszins afgeschaald waren, oefenden we overwegend in kleine, vaste groepjes. Gelukkig waren er ook momenten in het jaar dat we gewoon konden oefenen zoals we gewend zijn. Op deze manier hebben we ook weten te voorkomen dat door besmettingen de operationaliteit van ons reddingsstation in gevaar kwam.

Wanneer de pieper ging, rukten we tijdens lockdowns alleen uit met een minimale bezetting. Ook op andere momenten bekeken we goed hoeveel mensen mee aan boord gingen, hielden we afstand en droegen we mondkapjes.
Daarnaast is het dit jaar wederom niet mogelijk geweest om donateurs en andere belangstellenden kennis te laten maken met het reddingwerk, bijvoorbeeld door een rondleiding door ons boothuis of een vaartocht met de reddingboot. Helaas moesten ook dit jaar weer de Reddingbootdag en de Open Avond worden afgelast. Wel zijn er weer veel giften binnengekomen onder andere voor overlevingspakken voor onze nieuwe vrijwilligers.
Om elkaar toch voldoende te blijven zien en te spreken, werden regelmatig digitale borrels voor onze vrijwilligers georganiseerd, waarin niet alleen ruimte was om even bij te praten, maar waar ook kon worden deelgenomen aan een quiz of van gedachte kon worden gewisseld over bijvoorbeeld het nieuwe boothuis.

Zeiljacht strandt onder de Pier
Eind april werden onze redders rond 03.00 uur gealarmeerd voor een zeiljacht in problemen ter
hoogte van de Pier.
Ter plaatste gekomen met onze reddingboten Kitty Roosmale Nepveu en Beluga, en het
Kusthulpverleningsvoertuig bleek dat het zeiljacht vermoedelijk door een navigatiefout onder de Pier
van Scheveningen, tussen de felgekleurde pilaren, vast was komen te zitten. Mogelijk dat de
opvarende, een Duitssprekende man, het licht van de Pier had aangezien voor de haven.
De redders van het Kusthulpverleningsvoertuig slaagden erin om de enige opvarende van het jacht af
te halen. De man werd met lichte onderkoelingsverschijnselen overgedragen aan het
ambulancepersoneel. Het jacht zelf was echter flink beschadigd, zowel aan de romp als aan de mast.
Het schip werd later geborgen door HEBO Maritiemservice. Omdat het schip te veel schade had aan
de romp, kon het niet worden voortgetrokken over zee, maar moest het getakeld worden op een
dieplader om te worden vervoerd over het strand.
Eind april werden onze redders rond 03.00 uur gealarmeerd voor een zeiljacht in problemen ter hoogte van de Pier.
Ter plaatste gekomen met onze reddingboten Kitty Roosmale Nepveu en Beluga, en het Kusthulpverleningsvoertuig bleek dat het zeiljacht vermoedelijk door een navigatiefout onder de Pier van Scheveningen, tussen de felgekleurde pilaren, vast was komen te zitten. Mogelijk dat de opvarende, een Duitssprekende man, het licht van de Pier had aangezien voor de haven.
De redders van het Kusthulpverleningsvoertuig slaagden erin om de enige opvarende van het jacht af te halen. De man werd met lichte onderkoelingsverschijnselen overgedragen aan het ambulancepersoneel. Het jacht zelf was echter flink beschadigd, zowel aan de romp als aan de mast.
Het schip werd later geborgen door HEBO Maritiemservice. Omdat het schip te veel schade had aan de romp, kon het niet worden voortgetrokken over zee, maar moest het getakeld worden op een dieplader om te worden vervoerd over het strand.

Kotter SCH-10 dreigt te stranden

Half augustus kregen we alarm voor de kotter SCH-10, die vlak buiten de haven met een motorstoring te maken kreeg.
Doordat de bemanning van de SCH-10 het anker had uitgeworpen, kon worden voorkomen dat zij op de blokken van het Noordelijk Havenhoofd terecht kwam of strandde op de kust. De Sentosa, die toevallig in de buurt was, lukte het niet om de SCH-10 op sleep te nemen vanwege de diepgang van de Sentosa. Daarom hebben wij op een ruwe zee samen met de Zeezwaluw (voormalig loodsafhaalvaartuig) het schip op sleep genomen en veilig de haven in gevaren.
Nadien werden onze redders bedankt voor hun inzet door de bemanning van de SCH-10.
Paard slaat op hol en komt in zee terecht
Begin oktober werden onze redders gealarmeerd voor ‘prio 1 dier in problemen’. Het bleek te gaan om een paard ter hoogte van de Wassenaarse Slag.

Paard en ruiter namen deel aan een endurance wedstrijd. Het paard schrok van een vlieger, wierp zijn ruiter af en was in paniek de zee in gelopen. Met onze reddingboten Kitty Roosmale Nepveu en Beluga en het Kusthulpverleningsvoertuig zijn we er met spoed op afgegaan.
Ter plaatse troffen wij het arme dier zo’n 200 meter uit de kust, nog maar net zijn hoofd uit het water houdende, soms zwemmend, soms met zijn hoeven aan de bodem. Met de Kitty zijn wij er rustig naast gaan varen om het paard van richting te veranderen. Langzaam maar zeker lukte dit en kon het paard op eigen kracht het strand bereiken alwaar de bemanning van de Beluga, het Kusthulpverleningsvoertuig en omstanders een human line maakte om het galopperende paard proberen tegen te houden.
Uiteindelijk lukte het om het avontuur te beëindigen boven aan de strandopgang. Het paard was lichtgewond en de ruiter maakt het gelukkig goed. De dierenarts is ter plaatse gekomen om het paard te verzorgen.
1500e actie voor Kitty Roosmale Nepveu
Op 1 november werd onze reddingboot, Kitty Roosmale Nepveu, voor de 1500 e keer gealarmeerd. Op dat moment werd KNRM Scheveningen gealarmeerd voor een kite/wingsurfer in problemen ter hoogte van het Noordelijk Havenhoofd. Ter plaatse bleek gelukkig dat er niemand in de problemen was. Daardoor kon de bemanning een klein feestje vieren aan boord.
Extra memorabel werd de 1500 e actie, omdat diezelfde middag ook twee bloemstukken werden gelegd op de graven van de schenker en de naamgeefster van onze reddingboot Kitty Roosmale Nepveu.

Opleiden van onze vrijwilligers

Onze vrijwilligers staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar klaar om onder alle weersomstandigheden mensen en dieren op zee te helpen en te redden. Om het reddingwerk goed uit te kunnen voeren, volgen alle vrijwilligers een tweejarige opleiding, naast hun eigen werk of opleiding.
In 2021 konden vrijwilligers, ondanks de geldende coronamaatregelen, gelukkig wel een aantal opleidingen volgen. Door deze diverse opleidingen en trainingen kunnen zij snel de fijne kneepjes van het vak leren. Een aantal vrijwilligers volgden bijvoorbeeld de EHBO-cursus, waardoor zij aan boord van de reddingboten, het ponton of langs de kust eerste hulp kunnen geven aan mensen in nood. Ook volgden zij de cursus ‘Marcom B beperkt certificaat radiotelefonie’. In deze cursus leren onze vrijwilligers alles over communiceren op zee en de apparatuur die daarbij hoort.
Een aantal vrijwilligers voltooide de cursus ‘Klein vaarbewijs deel 1’. Het Klein Vaarbewijs is het rijbewijs op het water en is nodig om zelfstandig te mogen varen met een reddingboot. De vrijwilligers doen onder andere kennis op over meteorologie, manoeuvreren en de wettelijke veiligheidsregels op het water. Om ook op open water en zee te mogen varen, zullen deze vrijwilligers nog de cursus ‘Klein Vaarbewijs deel 2’ moeten volgen. Tot slot hebben twee vrijwilligers hun groot rijbewijs dit jaar gehaald. Daardoor zijn zij ook inzetbaar als chauffeur van het Kusthulpverleningsvoertuig.

Crowdfundingsactie voor nieuwe reddingboot ‘Jaap Pronk’
In het voorjaar zijn we een crowdfundingsactie gestart voor de financiering van onze nieuwe reddingboot ‘Jaap Pronk’.
Onze reddingboot Beluga, de boot waarmee onze redders in 2020 de woeste zee trotseerden tijdens het surfdrama op 11 mei en de enige overlevende redden, is toe aan vervanging. De Beluga is inmiddels 30 jaar oud. Het surfdrama heeft aangetoond dat een kleine, eenmotorige reddingboot eigenlijk te kwetsbaar is voor het werken in een zware branding, dichtbij het havenhoofd. Vandaar dat is besloten de Beluga te vervangen door een groter type RIB. Deze beoogde klasse is anderhalve meter langer dan de Beluga en tweemotorig. Dat betekent niet alleen meer power, maar ook extra veiligheid voor onze redders.
De nieuwe reddingboot zal worden vernoemd naar Jaap Pronk, de voormalig iconische reddingbootschipper uit Scheveningen. Hij is in 2020 geheel onverwacht overleden. Jaap was tevens de vader van Hugo, de huidige schipper van KNRM Scheveningen.
Voor de financiering van de nieuwe reddingboot is een bedrag nodig van 250.000 euro. Op dit moment is ruim 90% van het benodigde bedrag opgehaald. Wilt u nog bijdragen aan de veiligheid van onze redders? Of een eerbetoon brengen aan Jaap Pronk? Doneer dan via: www.knrmscheveningen.nl/geef.