Een jaar waarin werd gestart met de bouw van ons nieuwe boothuis. Een jaar met een aantal bijzondere reddingacties. Een jaar waarin we onze crowdfundingsactie voor een nieuwe reddingboot succesvol afrondden. En een jaar waarin opnieuw vrijwilligers startten, die direct konden starten met hun opleiding. In deze terugblik vertellen we je er graag meer over.
Na jaren van schetsen, doorpraten en aanpassingen doorvoeren werd in het voorjaar gestart met de bouw van ons nieuwe boothuis. In ons nieuwe onderkomen is onder andere meer ruimte voor de bemanning en de opslag van ons materieel. De vormgeving van de nieuwbouw is afgeleid van de kenmerkende vorm van het naastgelegen monumentale visafslag. Het boothuis voldoet aan alle eisen van een modern gebouw. Het boothuis is in opdracht van de KNRM door VolkerWessels Vastgoed ontwikkeld. Systabo (een VolkerWessels onderneming) heeft het pand gerealiseerd.
Ons nieuwe boothuis werd eind september opgeleverd. De komende maanden wordt in de haven naast het nieuwe boothuis een nieuw aanlegponton voor de reddingboten gerealiseerd. Ook is de gemeente gestart met de ontwikkeling van de omgeving rondom het boothuis.
In de tussentijd is de bemanning zelf aan de slag gegaan met de afwerking en inrichting van het gebouw. Als zowel het ponton als de omgeving gereed zijn, zullen we naar verwachting dit voorjaar verhuizen naar de nieuwe plek.
Het nieuwe boothuis maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van het volledige havengebied op Scheveningen. De gebiedsontwikkeling omvat de herinrichting van het gebied en de ontwikkelingen van meerdere nieuwbouwplannen, waaronder een parkeergarage, bedrijfsruimten voor de maritieme industrie, recreatievoorzieningen en appartementen.
Terwijl storm Corrie eind januari over Nederland raast, worden onze vrijwilligers ’s ochtends samen met de vrijwilligers van station IJmuiden gealarmeerd voor het losgeslagen bulkschip Julietta D. De Julietta D lag voor anker voor de kust van IJmuiden, maar sloeg los en raakte op drift. Het schip kwam onder andere in botsing met een ander schip, een olietanker. Omdat het schip water maakte, werden onze vrijwilligers gealarmeerd. Een zware reis, met golven van 5 tot 8 meter hoog, stond hen te wachten. Ook werden meerdere reddinghelikopters van de Kustwacht gestuurd. Al snel gaf de 18-koppige bemanning van de Julietta D aan zo snel mogelijk het driftende schip te willen verlaten. De helikopters begonnen daarom direct na aankomst met de evacuatie van de opvarenden. Allemaal werden zij veilig aan land gezet.
Onze reddingboot werd door de Kustwacht gevraagd om bij het dolende, onbemande schip te blijven. Inmiddels waren sleepboten onderweg, zodat zij het bulkschip naar een haven konden slepen. Het duurde echter een paar uur, voordat deze sleepboten op de plek van bestemming aankwamen. Ondertussen stuwde de stormachtige wind de Julietta D richting de kust, waarbij zij onderweg een windmolenplatform in opbouw ramde.
Halverwege de avond heeft station Hoek van Holland onze vrijwilligers afgelost. Na ruim 11 uur op zee in zeer zware omstandigheden konden onze vrijwilligers weer voet aan wal zetten. Zij werden als helden onthaald door de rest van de bemanning. De volgende dag is de Julietta D door sleepboten naar de Rotterdamse haven gebracht.
Op 2 juni werden onze vrijwilligers door de Kustwacht gevraagd te gaan kijken bij een zeehond die op een testplatform van de Zeeboerderij lag en hulp nodig zou hebben. Met de “Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren” (EHBZ) aan boord van onze reddingboot zijn we naar de desbetreffende plek gevaren. Het bleek dat de zeehond al langere tijd een vislijn om zijn nek had en daar een vervelende wond van had gekregen. Het dier is in een speciale mand meegenomen naar de wal om daar door EHBZ behandeld te worden.
Op 15 juni mochten wij samen met station Ter Heijde en Havendienst Scheveningen de onderzeeër Zr.Ms. Zeeleeuw de haven in begeleiden. De onderzeeër lag in de Scheveningse haven vanwege Vlaggetjesdag en werd door veel belangstellenden bezocht. Ook was er een ontmoeting tussen onze bemanning en de bemanning van de onderzeeër. Op zondagmiddag hebben we de onderzeeër weer terug naar zee begeleid.
Begin september werden wij ’s morgens vroeg samen met de stations Hoek van Holland en Stellendam gealarmeerd voor een brand in een van de machinekamers van een 183 meter lange tanker op ruim 40 zeemijl uit de kust. Door een helikopter van de Kustwacht werden brandweerlieden en materieel aan boord van de tanker afgezet. Ter plaatse bleek de brand gelukkig onder controle en bleven de reddingboten enige tijd stand-by liggen voor een mogelijke evacuatie van de 20-koppige bemanning.
Half februari sloten we onze crowdfundingsactie voor een nieuwe reddingboot succesvol af. Door bijna 2.700 donaties, klein en groot, is het gelukt om ruim €250.000,- op te halen voor onze nieuwe reddingboot. De nieuwe reddingboot wordt vernoemd naar de iconische, oud-schipper Jaap Pronk.
Een klein jaar eerder werd de campagne gestart. De nieuwe reddingboot gaat onze oude reddingboot, de Beluga, na ruim 30 jaar trouwe dienst vervangen. De nieuwe reddingboot wordt een 7,5 meter lange RIB, met twee motoren. Dat betekent niet alleen meer power, maar ook meer veiligheid voor onze bemanning en de geredden. De reddingboot, een Chaterina D-klasse, wordt op dit moment ontworpen door Palfinger Marine in Harderwijk. De verwachting is dat de nieuwe reddingboot vanaf 2024 inzetbaar zal zijn voor reddingstation Scheveningen.
Door bijna 2.700 donaties is het gelukt om het streefbedrag te halen. Naast de individuele donaties, is ook door een aantal particulieren en bedrijven acties gestart. Voorbeelden van deze loffelijke initiatieven zijn de verkoop van Scheveningse tegeltjes, het vragen van een bijdrage voor de reddingboot in plaats van verjaardagscadeaus en de verkoop van t-shirts door Aloha Surf waarbij de opbrengst volledig naar de crowdfundingsactie is gegaan. De eerste €50.000,- aan donaties is verdubbeld door Goede Doelen Stichting Nh1816.
Onze vrijwilligers staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar klaar om onder alle weersomstandigheden mensen en dieren op zee te helpen en te redden. Om het reddingwerk goed uit te kunnen voeren, volgen alle vrijwilligers een tweejarige opleiding, naast hun eigen werk of opleiding.
In 2022 konden vrijwilligers diverse opleidingen volgen. Door deze opleidingen en trainingen kunnen zij snel de fijne kneepjes van het vak leren. Een aantal vrijwilligers slaagden bijvoorbeeld voor EHBO, waardoor zij aan boord van de reddingboten, het ponton of langs de kust eerste hulp kunnen geven aan mensen in nood. Ook volgden zij de cursus ‘Marcom B beperkt certificaat radiotelefonie’. In deze cursus leren onze vrijwilligers alles over communiceren op zee en de apparatuur die daarbij hoort.
Een aantal vrijwilligers voltooide de cursus ‘Klein vaarbewijs deel 1’. Het Klein Vaarbewijs is het rijbewijs op het water en is nodig om zelfstandig te mogen varen met een reddingboot. De vrijwilligers doen onder andere kennis op over meteorologie, manoeuvreren en de wettelijke veiligheidsregels op het water. Om ook op open water en zee te mogen varen, zullen deze vrijwilligers nog de cursus ‘Klein Vaarbewijs deel 2’ moeten volgen. Tot slot hebben twee vrijwilligers hun groot rijbewijs dit jaar gehaald. Daardoor zijn zij ook inzetbaar als chauffeur van het Kusthulpverleningsvoertuig.
In 2022 zijn de vrijwilligers van Scheveningen 142 keer gealarmeerd.
Bij de acties in 2022 zijn in totaal 157 personen gered.
Van alle acties in 2022 waren 23 acties 's avonds en 's nachts (tussen 21 en 08).
Met 29 acties was zondag in 2022 de drukste dag van de week.
Gemiddeld aantal bemanningsleden betrokken bij een actie.
De vrijwilligers hebben in 2022 103 keer geoefend.
Totaal aantal gemaakte uren door de vrijwilligers bij acties, oefeningen, onderhoud en PR.